Aquests paràsits sense ales solen estar presents al llarg de tot l’any, però amb la tornada dels nens a les aules les infestacions s’accentuen.

Tradicionalment la pediculosi –infestació per polls– ha estat associada a la manca d’higiene, encara que avui dia aquest mite està totalment desterrat. No hi ha una relació causal entre infestació i una higiene escassa. De fet, no se sap molt bé perquè uns nens són més propensos a tenir-ne que d’altres, però està comprovat que els polls prefereixen els cabells nets i llisos, dues característiques que els permeten moure-s’hi millor.

Tractar la infestació

A la farmàcia hi ha diferents tipus de productes, com locions o xampús, en funció del seu mecanisme d’acció sobre el poll: els químics (permetrina a l’1 %) i els físics (silicones). Així mateix, si es confirma que el nen no té polls però que el seu entorn sí que en té, és aconsellable utilitzar un repel·lent. L’èster etílic de l’àcid 3, més conegut com a IR3535, s’aplica als cabells eixuts i és un dels més eficaços.

Productes naturals

Destaquen els olis essencials, com el de l’arbre de te o el de coco, per calmar la picor i s’acostumen a fer servir amb una funció profilàctica, és a dir, amb l’objectiu de prevenir la infestació per polls.

XF recomana: És fonamental revisar els cabells de tota la família i tractar tots els infestats el mateix dia

Mites i realitats

Els polls prefereixen viure en cabells nets que no pas en bruts, i s’instal·len amb més facilitat en els llisos. Totes dues condicions els permeten desplaçar-se millor.

No salten ni volen, es transmeten per contacte directe de cap a cap, o bé per l’ús compartit d’estris o objectes com pintes, raspalls, gorres o bufandes.

Els nens petits acostumen a ser-ne els més afectats, perquè el tipus d’activitats i jocs que fan n’afavoreixen el contagi.

Els cabells curts no són cap garantia, ja que els polls són capaços de viure en tan sols 1 centímetre de cabells.

xarxafarma